آیا تا به حال مجبور شدهاید در طی یک مکالمه از کسی بخواهید چیزی را که نمیتوانید درک کنید برایتان تکرار کند؟ آیا حین تماشای یک فیلم برای اینکه متوجه موضوعِ فیلم و مکالمات بازیگران نقشِ اصلی شوید، بارها و بارها یک صحنه را مشاهده کرده و با دقت به صحبتهای آنها گوش سپردهاید؟
قطعاً این تجربیات را در گذشته داشتهاید. اما قبل از هر چیز باید بدانید عدم درک صحبتهای طرف مقابل میتواند دلایل متعددی از جمله سریع صحبت کردن، لهجۀ ناآشنا یا شنیدن کلمات یا جملات عامیانهی جدید داشته باشد. یکی از مهمترین مشکلات افراد در مهارت شنیداری این است که واقعاً نمیدانند چگونه باید تمرین کنند! نمیدانند که آیا باید حین گوش دادن تک تک کلمات را درک و ترجمه کنند یا خیر؟ از آنجایی که انسانها با یکدیگر متفاوتاند و علایق و افکارشان با هم فرق میکند؛ لذا سبک یادگیری مؤثر برای هر فرد نیز متفاوت از دیگری است. بنابراین، اگر قصد دارید مهارتهای شنیداری زبان انگلیسی خود را تقویت کنید باید روشی را در پیش بگیرید که بهترین کارایی و نتیجه را برای شما به همراه داشته باشد.
در این مطلب قصد داریم برخی از تکنیکهای بهبود مهارت شنیداری را با شما به اشتراک بگذاریم. امیدواریم پس از خواندن این مطلب، تکنیکهای ذکر شده را به کار بگیرید و شاهد پیشرفت و تقویت مهارت شنیداری خود باشید.
از تأثیر فوقالعادۀ نویز سفید (صدای سفید) غافل نشوید.
در اینجا منظور ما از صدای سفید، نوعی صدا است که به طور پیوسته در پس زمینه پخش میشود؛ در حالیکه شما مشغول انجام کار دیگری هستید. به طور مثال اگر در هنگام شستن ظرفها، به یک پادکست گوش میدهید، آن پادکست یک صدای سفید است. زمانیکه شما از صدای سفید در یادگیری زبان انگلیسی استفاده میکنید در واقع گوش دادن غیرفعال را تمرین میکنید و نیاز نیست بر روی آنها تمرکز کنید (گوش دادن فعال).
ممکن است تصور کنید اگر با دقت کافی به مطالب گوش ندهید، چیزی یاد نمیگیرید؛ اما حقیقت این است که مغز شما در حال ثبت تمام مواردی است که در پس زمینه اتفاق میافتد و صدای سفیدی که فکر میکنید تنها سکوت فضا را پر میکند در واقع بر روی مغز شما تأثیر میگذارد و یک کار فکری است و به مرور زمان بر روی مهارت شنیداری شما تأثیر خواهد گذاشت.
با لهجههای مختلف تمرین کنید
این امری طبیعی است که در ابتدای کار، درک برخی از لهجههای انگلیسی برای شما دشوار باشد. اما همۀ لهجههای انگلیسی زیبایی خاص خود را دارند و با کمی گوش دادن میتوانید همۀ آنها را متوجه شوید. به خاطر داشته باشید که با تمرین است که استاد میشوید و برای بهبود مهارتهایتان در زبان انگلیسی هیچ قرص جادوییای وجود ندارد. اگر تمرینهای شنیداری خود را براساس لهجۀ موردنظرتان انجام دهید؛ به سرعت گوشهای شما به آن عادت میکند و درک آن برای شما آسانتر میشود. بدین منظور سخنرانیهای TED یکی از منابع درخشان برای تمرین هستند و شما را به طور طبیعی در زبان انگلیسی غوطهور میکنند.
به صدای خودتان گوش کنید
گوش دادن به صدای خودتان، راهی شگفت انگیز برای بهبود مهارتهای شنیداری شماست. شما میتوانید با خودتان به انگلیسی صحبت کنید و حتی افکارتان را نیز به زبان انگلیسی و با صدای بلند بیان کنید سپس صدای خود را ضبط کنید و به آن گوش دهید. این دقیقاً همان نکتهای است که ما در مجموعۀ دوره سرا در کلاسهای اسپیکینگ بر روی آن تأکید داریم. در ابتدا ممکن است تصور کنید که این کاری بیهوده است اما با گذشت زمان از میزان بهبود درک شنیداریتان شگفت زده خواهید شد.
به یک گروه برای مکالمه بپیوندید.
در چنین گروههایی افراد مختلف با لهجهها و صداهای مختلف حضور دارند؛ حتی سرعت صحبت کردن این افراد با یکدیگر متفاوت است؛ تمامی اینها در کنار هم به شما این فرصت را میدهد تا از منطقۀ امن خود خارج شوید و به طور منظم با یکدیگر گفتگو کنید یا حتی اگر در مورد موضوع مورد بحث صحبت خاصی ندارید به دیگران گوش دهید و مهارت شنیداریتان را بهبود ببخشید. علاوه براین، همانطور که در قسمت قبلی اشاره کردیم شما میتوانید به صدای خودتان نیز گوش دهید و این فرصت را برای یادگیری مغتنم بشمارید.
هر آنچه که میشنوید، بنویسید.
در این تکنیک از شما میخواهیم بخش کوتاهی از یک سریال یا پادکست را تعیین کنید و بدون زیرنویس آن را تماشا کنید. قطعاً در ابتدا برای شما چالش برانگیز است اما باعث میشود تا فعالانه گوش دهید.
بخش انتخابی را یکی دو بار گوش کنید تا با موضوع، لهجۀ گوینده، لحن و سرعت صدا آشنا شوید. سپس قلم خود را بردارید و شروع به نوشتن کنید. جملۀ اول را گوش دهید و سپس ویدیو را متوقف کنید و هر آنچه میشنوید را یادداشت کنید تا زمانیکه ویدیو تمام شود. اگر صدایی را خوب متوجه نشدید، ویدیو را به عقب بزنید یا جای آن را خالی بگذارید. پس از اتمام ویدیو، بار دیگر آن را ببینید و سعی کنید جاهای خالی را پر کنید یا آنها را حدس بزنید.
حال با زیرنویس به تماشای ویدیو بپردازید و سعی کنید نقاط قابل بهبود خود را کشف کنید. نکتۀ جالب در مورد این روش این است که به شما کمک میکند شکافهای یادگیری خود را در مهارت شنیداری کشف کنید و دلیل اشتباهات خود را بیابید و آنها را رفع کنید تا رفته رفته این مهارت شما تقویت گردد.
سخن پایانی!
تمامی مواردی که در این مطلب با شما به اشتراک گذاشتیم، دستورالعمل هستند و نه یک قانون! این هفته برای خود چالشی تعیین کنید و یکی از روشهای بالا را که با سبک یادگیری شما همخوانی بیشتری دارد را امتحان کنید.
منبع:
https://www.fluentu.com/blog/english/how-to-improve-english-listening-skills/