در این مقاله از فواید نقشهی ذهنی در یادگیری زبان انگلیسی خواهیم نوشت. برای رسیدن به این مقصود ابتدا به معرفی نقشهی ذهنی خواهیم پرداخت، بعد به شما خواهیم گفت چطور از آن به عنوان یک ابزار در یادگیری زبان انگلیسی از صفر تا صد استفاده کنید و در نهایت با معرفی برنامههایی که میتوانید برای کشیدن نقشهی ذهنی از آنها استفاده کنید این مقاله را پایان میدهیم.
نقشه ذهنی چیست؟
نقشهی ذهنی نموداری است که از یک فکر یا ایده و یا موضوع مرکزی شروع میشود و ایدهها و یا موضوعات فرعی مرتبط با آن مانند شاخهی درختان از آن بیرون میآیند. از این نمودار که به آن نمودار درختی گفته میشود برای ایده پردازی، مصور کردن روابط و مراحل یک پروژه برای درک راحتتر آن و همینطور ثبت و یادگیری روابط ایدهها و موضوعات مختلف استفاده میشود. در این روش به جای نوشتن جملهی کامل از کلمات کلیدی، عبارتهای کوتاه و تصاویر استفاده میشود.
با نقشهی ذهنی میتوان اطلاعات را در یک ساختار مرتبط و درختی حول یک موضوع و یا ایده طبقه بندی کرد. نرمافزارهای فراوانی برای پلتفرمهای مختلف وجود دارد که در انتهای این متن به آنها خواهیم پرداخت.
استفاده از نقشهی ذهنی برای یادگیری لغات انگلیسی
قابلیت نقشهی ذهنی برای طبقهبندی اطلاعات بر اساس یک موضوع و موضوع فرعی باعث میشود شما بتوانید به راحتی واژههای انگلیسی را بر اساس یک تم مشاهده کنید. در تصویر زیر ما یک نقشهی ذهنی با موضوع "واژههای انگلیسی" را رسم کردهایم (تصویر A).
همانطور که مشاهده میکند علاوه بر زیبایی بصری این روش، شما میتوانید واژههایی که در هر موضوع قرار میگیرند را تجسم کنید. حالا یک مرحله پیش میرویم و وارد موضوع فرعی "غذاها" میشویم (تصویر B).
همانطور که میبیند تقسیم بندیما کوچک و کوچکتر میشود برای همین ذهن ما راحتتر آنها را طبقهبندی میکند و به خاطر میسپارد. در میان این موضوعات اگر میوهها را انتخاب کنیم میتونیم شروع به پر کردن آن با لغات انگلیسی کنیم که یاد گرفتهایم. برای نمونه تصویر زیر را ببینید که ما چند میوه را وارد کردهایم (تصویر C).
در تصویر بالا اطلاعات مرتبط با سیب وارد شدهاست. همانطور که میبینید در فضایی کم و با ساختاری کاملاً طبقه بندی شده اطلاعات مرتبط با یک واژه در اختیار ما است.
برنامههایی که میتوانید برای کشیدن نقشهی ذهنی از آن استفاده کنید
هیچکس منکر لذت کار با قلم و کاغذ نیست، شما میتوانید با استفاده از مداد رنگی یا ماژیک رنگی این نمودار را رسم کنید. ولی استفاده از نرمافزار و برنامه ها سرعت انجام کار را افزایش میدهند و با هزینهی کم امکان ویرایش نمودار رو به شما میدهند که سبب تمیز و مرتب بودن نقشهی ذهنی شما میشود. شما میتوانید بعد از امتحان کردن هر یک از این سه برنامه به صورت رایگان هرکدام که برای شما از نظر ظاهری و رابط کاربری برای شما جذابتر بود را انتخاب کنید.
xmind
این برنامه را میتوانید به صورت رایگان برای اکثر پلتفرمهای (Windows, macOS و Linux) نصب کنید. نسخهی موبایل آن هم موجود است و میتوانید بر روی گوشیهای خود نصب کنید. البته امکانات نسخهی دسکتاپ را ندارد. من خودم به شخصه سالهاست که از برنامهی Xmind استفاده میکنم. نسخهی پولی آن امکانات خیلی بیشتری دارد ولی نسخهی رایگان کار ما را برای یادگیری زبان انگلیسی از صفر تا صد راه میاندازد.
MindMeister
شما میتوانید از این برنامه که در بستر اینترنت است با هر وسیلهای که به اینترنت متصل میشود استفاده کنید. نسخهی رایگان آن نسبت به Xmind از امکانات کمتری برخوردار است ولی برای شروع خوب است. تصاویری که در بالا مشاهاده میکنید با همین برنامه درست شدهاند. خوبی این برنامه آنلاین بودن است و شما میتوانید در مسیر یادگیری زبان انگلیسی به صورت مجازی از آن استفاده کنید.
Mindly
این برنامهای خیلی جمعوجور با ظاهری ساده و جذاب است و میتوانید به صورت رایگان بر روی گوشیهایی با سیستمعامل اندروید و آیاواس نصب کنید.
جمعبندی
فواید نقشهی ذهنی تنها به یادگیری واژههای انگلیسی خلاصه نمیشود. شما میتوانید از این نمودارها برای طبقهبندی اطلاعات مختلف استفاده کنید. اگر مایل بودید به ما بگید تا روش یادگیری گرامر انگلیسی با استفاده از نقشهی ذهنی رو هم براتون توضیح بدیم. شما میتوانید برای رسیدن به هدفتون در یادگیری ، در کنار دورههای آموزش زبان انگلیسی که شرکت میکنید از این روش برای سازمان دادن چیزهایی که یاد میگیرید استفاده کنید. شما میتونید واژههایی که برای ازمون تافل و یا آیلتس یاد میگیرید رو هم با همین روش طبقه بندی کنید.